Search
  • Fran Baća

Savjeti za bolje fotografije proizvoda za vašu online trgovinu ili katalog.Svi vole prečace! Ako postoji neki lakši način da se nešto napravi, prije ili kasnije će ga netko otkriti. Fotografijama se lakše prenose informacije nego čitanjem. Zato su produkt fotografije važne, i zato ni jedan online dućan ili katalog neće staviti u opis samo tekst bez fotografije.


U online trgovinama i katalozima, ne postoji lakši način prikazivanja proizvoda od fotografije. 93% kupaca navodi fotografije proizvoda kao osnovnu pretpostavku kod donošenja odluke za kupovinu. Također, više od pola kupaca će odustati od kupovine i napustiti internetsku trgovinu ako im se ne svidi kako izgleda proizvod.


Fotografije vaših proizvoda direktno utječu na prodaju. Ovo su neki od savjeta kako poboljšati kvalitetu fotografija za katalog ili online trgovinu.
1. Fotografije proizvoda su investicija


Kvalitetne fotografije opisuju vaše karakteristike vaših proizvoda i jedan su od načina da se poveća prodaja. One su investicija. Bilo da angažirate nekoga da napravi fotografije za vas ili da odlučite sami naučiti fotografirati, ulažete novac, vrijeme ili oboje. Ali imajte na umu da su fotografije isplativa investicija - nešto što vam je apsolutno potrebno.2. Dobar plan je pola posla gotovo


Planiranje izrade fotografija za online trgovinu ili katalog je jako bitna stavka u cijelom procesu. Upitajte se kakve fotografije se uklapaju u filozofiju vašeg brenda i planirajte fotografiranje u skladu sa time.


Ako sami fotografirate, planiranje će pomoći da na kraju napravite sve kako ste zamislili. Ako angažirate profesionalnog fotografa, plan će vam pomoći u komunikaciji. Kada se radi o tako važnoj investiciji, nikome nije u interesu da gubi vrijeme i novac zbog (nepotrebnog) ponavljanja i odstupanja od plana. Želite to napraviti brzo, bezbolno i postići dobre rezultate.3. Želite li fotografije proizvoda, lifestyle fotografije ili oboje?


Produkt fotografije se najčešće vide u katalogu ili online trgovinama. Uglavnom su napravljene na bijeloj pozadini i prikazuju proizvod iz više kuteva. Takve fotografije prikazuju proizvod na jednostavan način, opisujući glavne karakteristike proizvoda na najbolji mogući način. Ako koristite Amazon, eBay ili Shopify za prodaju, ovakav tip fotografije najbolje odgovara vašim potrebama.


Prikaz fotografije proizvoda narukvice, na bijeloj pozadini

Lifestyle fotografije prikazuju proizvod onako kako se koristi. Takav tip fotografije omogućava kupcima da zamisle sebe kako koriste vaše proizvode. Lifestyle fotografije daju više kreativnosti nego fotografije gdje se vidi samo proizvod, pa su tako idealne za dijeljenje na društvenim mrežema ili objavljivanjem na blogovima.Prikaz lifestyle fotografije proizvoda


Naravno da možete kombinirati ova dva tipa fotografija. Puno ljudi tako radi. Što god da odlučite, imajte na umu da prikaz vašeg proizvoda bude vizualno sukladan vašem brendu.4. Svjetlo je bitno


Fotografija doslovno znači zapis svjetla, pa moramo pretpostaviti da je rasvjeta jako važna. Dobro osvjetljenje je osnova za kvalitetnu fotografiju proizvoda. Ono definira tamne i svjetle tonove, atmosferu i osjećaj fotografije. Kako bi naglasili teksturu i oblik vašeg proizvoda, morate razumjeti svjetlo i biti u mogućnosti koristiti rasvjetu na odgovarajući način.5. Budite dosljedni


Kao što smo već spomenuli ranije, sve što radite za vaš online dućan ili katalog mora biti namjenjeno izgradnji i jačanju vašeg brenda. Email, objave na blogu, tweetovi ili produkt fotografije moraju biti dosljedni.


Govorili smo o tome kako bi katalog ili online dućan trebao izgledati, i koji dojam bi trebao ostaviti na kupca. Vi znate, tj. trebali bi znati kako izgleda vaš brend. Npr, ako vaša tvrtka radi proizvode koji imaju pastelne i neutralne boje, izbjegavati ćete visoko kontrastne fotografije vaših proizvoda, koje bi prikazivale previše zasićene boje.


Budite svjesni kako svaka fotografija izgleda i kako djeluje uz ostale fotografije, te koji je ukupan dojam vaše online trgovine ili kataloga.Objavljivanje vaših fotografija proizvoda i zaključak


Ukoliko objavljujete vaše fotografije na platformi kao što je Shopify, ovo su specifikacije kojih bi se trebali držati:


  • Format fotografije: JPEG

  • Boje: sRGB

  • Rezolucija: 72 pixela po inchu (standardna rezolucija ekrana)


Također napišite i alt tekst opis za svaku fotografiju koju objavite. To pomaže internetskim tražilicama da lakše nađu fotografije (SEO).


Fotografije proizvoda su najvažniji dio vaše online trgovine. One privlače potencijalne kupce i na kraju vode do uspješne prodaje. Izrada kvalitetnih fotografija proizvoda je ključna za uspjeh vašeg brenda.


Također pročitajte tekst o načinima fotografiranja proizvoda.


Ukoliko vas zanima cijena, ili trebate pomoć kod izrade profesionalnih fotografija proizvoda za internetsku trgovinu ili katalog, slobodno me kontaktirajte na broj telefona +385 91 254 7701 ili pošaljite poruku. Kontakt podaci se nalaze na dnu ove stranice.

146 views0 comments

Recent Posts

See All