Search
  • Fran Baća

365 foto projekt | Produkt fotografija

Prije nekoliko godina, točnije 2015. godine, započeo sam 365 foto projekt. Taj projekt je dosta popularan među fotografima, a za one koji ne znaju, radi se o tome da se tijekom 365 dana, svaki dan napravi jedna fotografija i (po mogućnosti) objavi na blogu ili društvenim mrežama.


Moram priznati da sam sa prilično puno zanosa ušao u taj projekt, ali na žalost, izdržao sam oko dva i pol mjeseca. Zašto sam odustao? Sa obzirom da sam se, između ostalog, fokusirao na produkt fotografiju, poprilično sam si zakomplicirao život. Naime, kao što je opće poznato, fotografiranje proizvoda može uzeti dosta vremena. Pogotovo ako se eksperimentira i ako se isprobavaju nove tehnike. U to vrijeme sam bio zaposlen kao kamerman na Hrvatskoj radioteleviziji, a 365 foto projekt sam gurao u periode slobodnog vremena, koji su bili rijetki.

Fotografije su bile objavljene na mojoj prijašnjoj web stranici, koja više ne postoji, pa sam odlučio uzeti neke od primjera produkt fotografije koju sam napravio i složiti ih sve u jednom blog postu. Neke od fotografija iz tog doba su objavljene i na početnoj stranici ovog sajta, ali za ovaj blog post sam odabrao one koje nisu. Ako nekoga zanima kako je nastala neka od fotografija proizvoda iz moje galerije, vrlo rado ću poslati BTS fotografiju i opisati postupak privatnim putem ili objaviti u nekom od idućih postova. Da ne duljim dalje, sljede fotke!Apstraktni balon


Ok, nije baš produkt fotografija per se, ali dobro dođe kao efektna pozadina, za radove koji se u post produkciji spajaju iz više elemenata.


Moram priznati da je ovo bilo zabavno raditi. Koristio sam akvarij pun vode i čašu, okrenutu naopako kako bi u njoj zadržao zrak. Kada bih počeo okretati čašu prema gore, mjehurići zraka bi izlazili prema površini vode, tvoreći elemente koji se vide na fotografiji. Nakon nekoliko pokušaja, bilo je relativno lako odrediti veličinu mjehura pokretom ruke. Sporiji pokret bi stvarao manje mjehure zraka, a brži pokret veće. Finalna fotografija je napravljena od nekoliko sličnih, maskiranjem i spajanjem u Photoshopu.


Finalni produkt fotografiranja mjehura zraka u vodi.
Apstraktna fotografija mjehurića zraka u vodi.

Što se rasvjete tiče, nije bilo puno kompliciranja oko toga. Koristio sam jedan flash usmjeren iz pozadine prema objektivu, geliran u plavo. Akvarij je bio obložen paus papirom, zbog difuzije svjetla, a foto aparat je bio na stativu, otvora blende f16 i fokusiran negdje na sredinu akvarija. Više o rasvjeti i pozicijama se može vidjeti dolje na BTS fotografiji.


Fotografija koja prikazuje raspored rasvjete i foto aparata
BTS fotografija

Stari mlinac za papar


Jedan od problema, ako ne i najveći, je bio nedostatak stvari koje bi mi poslužile za fotografiranje. Srećom, uvijek se nađe neki antikvitet u kući, kao što je ovaj stari mlinac za papar. Radeći 365 foto projekt, napravio sam fotografije raznih "proizvoda" koji su mi se našli pod rukom.


Ovdje se radi o klasičnoj produkt fotografiji, gdje imamo proizvod na pozadini od plavog papira. Izazov je bio prikazati ga zanimljivijim nego inače, koristeći djelomično osvjetljenu pozadinu, i neujednačenu rasvjetu sa strane.


Fotografija proizvoda - stari mlinac za papar
Produkt fotografija - stari mlinac za papar

Mlinac su osvjetljavala dva flasha, svaki kroz svoj difuzor, kako bi se izbjegli oštri rubovi refleksija i dobili difuzni prijelazi (gradient ramp) najsvjetlijih tononova refleksije u tamnije. Treći flash je osvjetljavao pozadinu, kroz tzv. snoot sa mrežicom, kako bi svjetlo bilo usmjereno prema sredini pozadine. Kako je to izgledalo, vidi se na BTS fotografiji ispod.


Prikaz rasporeda rasvjete za fotografiranje proizvoda
BTS fotografija

Čaša piva


Jedan od omiljenijih dana za fotografiranje! Jedan od najvećih izazova tog dana je bio - kako fotografirati pivo u čaši, a da ga ne popijem prije! :)


Šalu na stranu, ovo je bio doista izazovan poduhvat. Između ostalog, postavio sam si cilj da na čaši napravim umjetnu kondenzaciju. Zašto umjetnu? Zato što, ako se pravilno napravi, umjetna kondenzacija je postojana, tj. cijelo vrijeme isto izgleda. To je dobro pogotovo ako se radi kompozit od više različito osvjetljenih fotki, kako bi se na kraju dobila idealna fotografija proizvoda. Postoji više načina za stvaranje umjetne kondenzacije. Ja sam koristio glicerin razrijeđen sa vodom, koji se sa pumpicom našprica po čaši. A prije toga sam koristio sprej za fiksiranje, koji stvara dojam maglice na čaši. Nakon nekoliko pokušaja i promašaja, treća ili četverta čaša su mi izgledale prihvatljivo, stoga sam ih napunio pivom i napravio fotografiju.


Prikaz fotografije proizvoda čaše piva
Produkt fotografija - čaša piva

Kada se fotografiraju staklene i ostale visoko reflektivne površine, potrebno je prilagoditi rasvjetna tijela tako da se ne ocrtavaju u svom punom obliku u samom proizvodu. Ja uglavnom koristim difuzore od paus papira, kroz koje prolazi svjetlo iz softboxa. U ovom slučaju, sa desne strane je bio postavljen duguljasti softbox, sa difuzorom ispred, dok je sa lijeve strane bio samo softbox, sa flashom namještenim na manju snagu. Crnu pozadinu je lagano osvjetljavao treći flash, pozicioniran ispod stola. Za više detalja, bacite oko na BTS fotografiju.


Prikaz pozicije rasvjete za fotografiranje proizvoda čaše piva
BTS fotografija

Nadam se da vam je ovaj tekst bio informativan. Kako vam se čini? Imate li neke svoje tehnike, ili rješenja, kojima bi efikasnije pristupili rješavanju problematike fotografiranja gore navedenih proizvoda? Slobodno napišite komentar!


115 views0 comments

Recent Posts

See All