Search
 • Fran Baća

10 načina fotografiranja proizvoda


Fotografije proizvoda su svugdje oko nas - gdje god pogledamo. Surfajući internetom ili gledajući časopise, brošure ili plakate po gradu, često ćemo vidjeti proizvode i razne načine fotografiranja proizvoda u svrhu promidžbe istih. Fotografija je jako važna kada imamo proizvod koji želimo prodati. Fotografiranje proizvoda je od odlučujuće važnosti za brend tvrtke i prodaju.


Na primjer, online kupovina. Recimo, želite kupiti novi hladnjak za kuhinju. Posjetite online trgovinu gdje inače kupujete. Ako je na web stranici na kojoj tražite svoj novi hladnjak izlistan samo opis uređaja, bez fotografija, bi ste li kupili taj hladnjak?


Većina ljudi ne bi. Fotografije proizvoda su dokaz svojstava proizvoda. Većina kupaca prvo gleda fotografije proizvoda, pa onda čita opis kako bi potvrdili da proizvod odgovara njihovim zahtjevima.


Fotografija proizvoda opisuje puno toga, svojstva kao što su veličina, oblik, boja i način na koji se proizvod koristi. Postoji mnogo načina kako fotografirati proizvode. Od jednostavnog fotografiranja u studiju, do lifestyle fotografije, načina korištenja proizvoda, fotografiranja grupe proizvoda, ambalaže i tako dalje.
Ovo su 10 uobičajenih načina fotografiranja proizvoda:


 1. Fotografiranje proizvoda u jednostavnom studijskom okruženju

 2. Fotografije proizvoda na bijeloj pozadini

 3. Prikazivanje omjera kod fotografiranja proizvoda

 4. Grupiranje proizvoda

 5. Proizvodi i lifestyle akcijska fotografija

 6. Fotografiranje proizvoda u studiju

 7. Fotografiranje proizvoda kao promidžba ideje

 8. Fotografiranje detalja proizvoda

 9. 360 fotografija proizvoda

 10. Fotografija izrade proizvodaUkoliko želite pogledati još neke od fotografija proizvoda iz BonkVisuals produkcije, pogledajte fotografije u galeriji.1. Fotografiranje proizvoda u jednostavnom studijskom okruženju


Fotografiranje proizvoda je postalo jako tražena usluga, a razlog tomu je jednostavan. U svijetu online kupovine, gdje su se prodaja proizvoda broji u milionima, nastala je potreba za kvalitetnom i čistom produkt fotografijom. Razni načini fotografiranja proizvoda zahtjevaju razne pristupe, kako bi se određeni proizvod prikazao u pravom svjetlu. Na primjer, boca žestokog alkoholnog pića će zahtjevati drugačije osvjetljenje nego kutija hrane za pse. To je zato jer su materijali i teksture ta dva proizvoda različiti.


Prikaz fotografije kozmetičkih proizvoda na čistoj, bijeloj pozadini.
Fotografija kozmetičkih proizvoda na čistoj, bijeloj pozadini.


2. Fotografije proizvoda na bijeloj pozadini


Bijela pozadina je najčešća od svih, postoji nekoliko razloga za to.


Prvi razlog je kako bi se prikazao proizvod koji izgleda kao da pluta na pozadini. Uz pomoć programa kao što je Photoshop, selekcijskim postupkom se fotografija proizvoda se izreže i zalijepi na čistu bijelu pozadinu. Ovaj način fotografiranja proizvoda koriste mnoge online trgovine, poput Amazona i sličnih.

Prikaz fotografije proizvoda boce za vodu, na bijeloj pozadini.
Ova boca za vodu je savršen primjer jednostavnog osvjetljenja na bijeloj pozadini. Lijepo je prikazan oblik proizvoda. Koristeći bijelu pozadinu, omogućuje se da se vidi prozirno staklo, od kojeg je boca izrađena.

Fotografija boce za vodu dobro opisuje materijale i izgled proizvoda kupcu. Treba uzeti u obzir, da kupac u lokalnoj trgovini može opipati i osjetiti proizvod, dok u kod online kupovine to ne može. Dobra fotografija proizvoda je presudna za online prodaju.3. Prikazivanje omjera kod fotografiranja proizvoda


Ovakav način fotografiranja prikazuje veličinu proizvoda u odnosu na nešto drugo. Prikazujemo kako se proizvod koristi, i tako kupac stekne dojam koliko je proizvod velik ili malen.Prikaz fotografije proizvoda ogrlice na ženskom modelu.
Prikaz omjera veličine ogrlice, u odnosu na tijelo žene. Kod ovakvih proizvoda, dobro je prikazati omjer veličina, kako bi kupac bolje dobio ideju o veličini proizvoda.


4. Grupiranje proizvoda


Fotografiranje grupe proizvoda je prikazivanje više opcija kupcu. To može biti kolekcija ženske šminke, koja može sadržavati razne varijante proizvoda iste linije, ili isti proizvod koji dolazi u više varijacija.Prikaz fotografije pet varijanti boja istog proizvoda.
U ovom primjeru imamo jedan proizvod, bocu za vodu. Fotografija prikazuje pet različitih varijanti istog proizvoda.


5. Proizvodi i lifestyle akcijska fotografija


Fotografiranje proizvoda u kontekstu prikazuje kako se proizvod koristi na način za koji je proizvod dizajniran.


Ovdje se radi o pametnom nakitu, koji prati aktivnost osobe koja ga nosi. Na fotografiji je prikazana jedna od mogućnosti korištenja ovog proizvoda, a to je mjerenje aktivnosti kod trčanja ili jogginga. U isto vrijeme fotografija prikazuje omjer veličine samog proizvoda i ženske ruke.Prikaz fotografije načina korištenja proizvoda.
Fotografija prikazuje jednu od situacija u kojoj se proizvod koristi i način upotrebe.


6. Fotografiranje proizvoda u studiju


Mnogo proizvoda se fotografira u studiju, najviše zbog potpune kontrole uvjeta koje taj način fotografiranja pruža. Na primjer, proizvod se može fotografirati u bilo kojem položaju, bez brige da će ga vjetar pomaknuti.


Ili se može postaviti osvjetljenje, koje ostaje isto za svaki proizvod ili grupu proizvoda koja se fotografira.


Polaganje odjeće na ravnu površinu je uobičajena metoda slaganja odjeće. To je brza i efikasna tehnika fotografiranja. Pozicija kamere je iznad i omogućuje pozicioniranje svakog proizvoda prema želji. Ono što ovdje nedostaje je trodimenzionalni efekt odjeće.Prikaz fotografije grupe proizvoda.
Polaganje odjeće na ravnu površinu je ujedno i vrlo popularan stil fotografiranja proizvoda za društvene mreže.

Korištenjem lutaka za fotografiranje odjeće se dobiva više trodimenzionalan dojam proizvoda. Lutke su raznih veličina i oblika, i omogućuju razne poze za najbolje prikazivanje modne kolekcije.7. Fotografiranje proizvoda kao promidžba ideje


Nekad postoji potreba za fotografijama proizvoda koji nisu proizvod. Takve fotografije su osvjetjene i postavljene kao i sve ostale o kojima je bila riječ do sada, ali ne prikazuju određeni proizvod. Takve fotografije ne promoviraju provizvod, već ideju.Prikaz fotografije koja ne promovira proizvod, već ideju.
Na ovoj fotografiji se ne promovira neki određeni proizvod, već kompletan asortiman proizvoda za trudnice.

8. Fotografiranje detalja proizvoda


Uglavnom serija fotografija detalja, koji prikazuju svojstva proizvoda iz svih kuteva. Fotografije detalja prikazuju kvalitetu, teksturu materijala i važne detalje proizvoda, kao što su unutrašnja podstava ženske torbice, kopča na ogrlici ili vez rokovnika.Prikaz fotografije unutrašnjosti ručnog sata.
Fotografija detalja proizvoda će uvelike pomoći da potencijalni kupci steknu potpuni dojam o proizvodu. Na ovoj fotografiji je prikazana unutrašnjost i analogni mehanizam ručnog sata.

9. 360 fotografija proizvoda


Ovo je novija kategorija, gdje se radi serija više fotografija proizvoda iz svih kuteva cijelog poteza kružnice od 360 stupnjeva. Kasnije se fotografije spajaju u poseban format, koji kupcu omogućuje pregled proizvoda sa svih strana.10. Fotografija izrade proizvoda


Ovakve fotografije se koriste kako bi se prikazala izrada, i naglasila kvaliteta izrade određenog proizvoda. Takav tip fotografije je uobičajen za promociju na društvenim mrežama, ali može se naći i na službenim internetskim stranicama proizvođača.


Zaključak


Kvalitetna, čista i efektna fotografija proizvoda je jako bitna za vaš brend. Najvažnije je odabrati dobru strategiju za svaki proizvod.


Svaki proizvod zahtjeva poseban pristup, koji će najbolje prikazati njegova svojstva. Na primjer, staklo i metal se obično fotografiraju tako da se stvaraju lijepe refleksije na materijalima. Kartonska ambalaža treba standardni pristup koji stvara lijepe sjene, dok fotografiranje odjeće zahtjeva dodatno osvjetljenje koje naglašava oblik i teksturu proizvoda.


Ovisno o tome gdje i kako će fotografije proizvoda biti korištene, trebalo bi napraviti dovoljan broj fotografija. Na primjer, fotografije iz više raznih kuteva i detalji proizvoda.


Ukoliko imate pitanja ili potrebu za fotografiranjem vaših proizvoda, javite se putem kontakt forme ili na broj +385 91 254 7701


Više informacija o tome kako se formira cijena za fotografiranje proizvoda.

571 views0 comments

Recent Posts

See All