Kako se formira cijena za fotografiranje proizvoda?

Kakav je vaš poslovni model?

 • Prodajete svoje proizvode preko web trgovine.

 • Želite povećati prodaju.

 • Trebate fotografije visoke kvalitete za sve vaše proizvode.

 • Ne znate puno o produkt fotografiji.


Ako ste odgovorili na ova pitanja potvrdno, tada je unajmljivanje fotografa za fotografiranje vaših proizvoda pravi potez.

Koliko će to koštati?

 

Nema jednostavnog odgovora. Ono čime se bavite, vaši proizvodi, i složenost fotografija koje želite imati su faktori koji odlučuju kolika će biti cijena fotografiranja proizvoda. Ovdje ćemo pokušati dati odgovor na neka pitanja o cijeni fotografiranja proizvoda:

 

 • Kako se naplaćuje usluga fotografiranja proizvoda?

 • Koje dodatne troškove možete očekivati?

 • Koji su ostali troškovi koje bi trebali uzeti u obzir? 

BonkVisuals nudi uslugu fotografiranja proizvoda kao što su boce, čaše, hrana, odjeća, elektronički uređaji, umjetnička djela, igračke, obuća, kozmetika itd..

Cijena se naplaćuje po fotografiji, a na što veću količinu fotografija se ostvaruje veći popust.


Koje dodatne troškove možete očekivati?

 

Posebnost vaših proizvoda i specifični zathjevi fotografiranja mogu dovesti do dodatnih troškova.

Ovo su neke od uobičajenih situacija, koje bi trebali uzeti u obzir dok planirate budžet za svoj projekt:

 

Težina proizvoda

Ako su neki od vaših proizvoda teški, dodatna troškovi mogu iskrsnuti. Teški objekti su komplicirani za rukovanje, i često je potrebno imati asistenta da podigne i pozicionira proizvod na fotografski stol. To može biti nezgodno, uzima puno vremena i nekad zahtjeva da se koriste posebni fotografski stolovi za fotografiranje teških objekata.


 

Veličina proizvoda

Veliki proizvodi su nespretni za rukovanje, pa i oni mogu zahtjevati pristutnost asistenta za pozicioniranje na stolu. Takvi produkti skoro uvijek trebaju veći stol za fotografiranje i poseban stativ za foto aparat, tako da se foto aparat može pozicionirati dovoljno visoko, kako bi se proizvod prikazao u optimalnom kadru.


 

Priprema proizvoda

Neki proizvodi se mogu direktno iz kutije postaviti na stol za fotografiranje, bez posebnih priprema. Drugi zahtjevaju opsežno čišćenje ili čak montiranje prije samog fotografiranja. I ovdje je potreban asistent da pomogne. U većini slučajeva, osnovna priprema i čišćenje su uključeni u osnovnu cijenu, ali ako je potrebno opširno čišćenje i priprema, tada se to dodatno naplaćuje.

Stiliziranje proizvoda

Mnogi produkti zahtjevaju stiliziranje prije fotografiranja. Ima puno situacija u kojima je potrebno stiliziranje, pa da nabrojimo neke:

 • Odjeća zahtjeva peglanje, posebno slaganje i kombiniranje sa ostalom odjećom na lutki ili modelu

 • Hranu je potrebno složiti, recimo, na dasci za rezanje ili kuhinjskoj radnoj površini. Proizvodi hrane nekad zahtjevaju posebne sprejeve i ostale metode kako bi izgledali još bolje na fotografiji.

 • Proizvodi koima su pakiranja reflektirajuća ili imaju nepravilan oblik. U tom slučaju, fotograf će možda morati pomicati sadržaj unutar paketa, kako bi dobio najbolji oblik pakiranja. A nekada će trebati izvaditi sadržaj iz pakiranja, i napuniti sa nečim drugim, kako bi izgled pakiranja najbolje došao do izražaja.

 

Postava proizvoda

Ako je za vaše proizvode potrebno više vremena za postaviti na stol za fotografiranje, i tada postoji mogućnost za povećanje cijene. Evo nekih primjera:

 

 • Industrijski proizvodi, kao motori na unutarnje izgaranje, mogu imati više od stotinu dijelova koji se trebaju postaviti na fotografski stol u određenom obliku prije fotografiranja.

 • Neke igračke koje imaju puno dijelova, koji se moraju postaviti na stol u obliku pogodnom za fotografiranje.

Izrada scenografije

 

Neki proizvodi ne mogu biti vjerodostojno prikazani, osim ako nisu postavljeni i fotografirani unutar scene. Neke scene su jednostavne, dok su neke složene. Kućni decor i namještaj su neki od primjera proizvoda koji zahtjevaju scenografiju. Kao recimo kuhinja, kupaonica, spavaća soba. Izrada scenografije može uzeti puno vremena, i fotografiranje proizvoda u sceni traje puno duže nego fotografiranje na stolu.


 

Lifestyle fotografije

Ove fotografije prikazuju proizvod u akciji i nekoj okolini. Na primjer, osoba nosi sportsku odjeću i obuću i trenira, ili vozilo sa posebnim naplatcima koje je parkirano ili u vožnji. Takve fotografije mogu zahtjevati poseban scenario i modele. Cijena lifestyle fotografija ovisi o modelima, radnji i lokaciji.

Primjer lifestyle produkt fotografije

Grupne fotografije proizvoda

 

Fotografije koje prikazuju više proizvoda od jednom. U takvoj situaciji, fotograf treba pripremiti razne proizvode za fotografiranje, otpakirati ih, očistiti ih, pa ih postaviti na stol za fotografiranje. Takav način rada uzima više vremena nego fotografiranje svakog proizvoda pojedinačno, te se i ovdje može očekivati viša cijena po fotografiji.

Grupna produkt fotografija pivskih boca

Koji su ostali troškovi koje bi trebali uzeti u obzir?

 

Sada, kad imate ideju na koji način se dolazi do cijene za fotografiranje proizvoda, morate još uzeti u obzir cijenu pripreme i prijevoza vaših proizvoda u studio, i povrat istih nazad. Računajte sa sljedećim troškovima:

 

 • Izrada liste proizvoda koji će biti fotografirani.

 • Odvajanje proizvoda iz skladišta.

 • Priprema proizvoda za dostavu.

 • Dostava proizvoda u studio za fotografiranje.

 • Povrat proizvoda nazad u vašu tvrtku.

 • Ponovno pakiranje proizvoda, u slučaju da se ambalaža oštetila tijekom fotografiranja.

 • Vraćanje proizvoda u skladište.

Te troškove uračunajte u svoj ukupni budžet za projekt fotografiranja proizvoda.

Ukoliko imate pitanja ili prijedloge, slobodno pošaljite poruku.

Moglo bi vas zanimati i kako se formiraju cijene za produkciju video reklama!